tiistai 5. marraskuuta 2013

Tiistaina sisäpaistia

Pororuokaviikko jatkuu. Tämä ei olekaan ihan niin helppoa kuin ajattelin alkuun. Meillä on kaikki poronliha tällä hetkellä pakasteena ja nehän pitäisi ottaa sulamaan mielellään pari päivää ennenkuin tehdään ruokaa. Tällainenhan ei sovi meidäntyyppisten ihmisten ajattelutapaan, jotka eivät osaa suunnitella kauheasti etukäteen. Täytyy myöntää, että melkein joka kerta fuskataan siten, että liha otetaan sulamaan samana päivänä ja pikasulatetaan sitten lämpimässä vedessä. Kyllä tulisi noottia ammattikokeilta! Puolustuksena sanottakoon, että joka kerta ruoka on ollut hyvää!

Tänään ohjelmassa on sisäpaisti. Alunperin oli tarkoitus tehdä potkakiekkoja tänään, mutta kun töissä molemmilla venähti, niin päädyttiin tähän kun on vähän nopeampi tehdä. Tarkoitus on yrittää tehdä potkakiekkoja joku toinen päivä tällä viikolla. Uunijuureksia ollaan tehty viime aikoina niin useasti, että mieli teki jotain muuta. Lenkillä pähkäilin, mitä olisi lisukkeena ja koska olen nyt ihastunut näihin nauriksiin niin jotenkin piti päästä niitä hyödyntämään. Lisukkeena siis nauris-porkkana-pyree. Sisäpaistia varten piti hommata ihan lihan lämpömittarikin. Täytyy tunnustaa, että tämä on eka kerta kun teen paistia itse uunissa. Olen saanut mammalta ja ukilta joskus lahjaksi Jamie Oliverin paistokasarin, jonka voi pistää uuniinkin ja tässä onkin kätevä ensin paistaa paistin pinnat kiinni ja sitten pistää uuniin. Meidän paistimme sattui olemaan raavaan poron paisti, reipas kilo painoltaan. Ohje on tämän painoisen paistin mukainen.



Poron sisäpaisti uunissa

poron sisäpaisti 
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua rosmariinia
3-4 katajanmarjaa
6-7 kokonaista mustapippuria
1 tl sormisuolaa 
paistamiseen oliiviöljyä ja voita
3 valkosipulin kynttä
3 dl vettä

Nosta paisti huoneenlämpöön tuntia ennen valmistusta. Jauha mausteet huhmaressa sekaisin. Hiero lihan pintaan. Kuumenna pannussa voi ja öljy ja paista nopeasti paistin pinnat kiinni. Siirrä paisti uunivuokaan (ellet jos pystyt samassa astiassa paistamaan uunissa). Tee puukolla muutama reikä lihan pintaan ja painele pilkottuja valkosipuleita koloihin. Lisää vuokaan kuumennettu vesi. Laita lihan lämpömittari paksuimpaan kohtaan. Paista 120 asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on 60 astetta. Minä paistoin paistia vajaan tunnin verran. Kääri paisti folioon ja anna vetäytyä tunnin ajan. Tänä aikana voit valmistaa pyreen ja kastikkeen.

Kastike

1-2 dl kermaa
nokare Musta Pekka- tuorejuustoa

Ota paistamisesta tullut liemi talteen. Siivilöi ja kuumenna pannulla. Kiehuta sen aikaa, että kastike vetäytyy kasaan. Lisää kerma ja Musta Pekka. Anna suurustua hetken aikaa. 

Juurespyree

3 naurista
4 porkkanaa
1-2 dl kermaa 
1 muna
pieni pala chiliä
sormisuolaa maun mukaan
nokare Mustaa Pekkaa

Kuori nauriit ja porkkanat. Keitä suolalla maustetussa vedessä sen verran, että ovat haarukalle pehmeitä. Ota liemi talteen. Soseuta juurekset, lisää kermaa, muna ja chiliä maun mukaan. Laimenna tarvittaessa kasvisliemellä. Lisää myös nokare Musta Pekka-tuorejuustoa. 




3 kommenttia:

  1. Poro sinänsä on maukas. Miksi noin paljon voimakkaita mausteita?

    VastaaPoista
  2. Teen ruokaa usein oman maun mukaan ja pidän yrteistä ja valkosipulista ja minun mielestäni ne sopivat poron makuihin. Olen kuullut muiltakin että eihän poro tarvitse paljoa mausteita mutta tosiaan, oman maun mukaan :-)

    VastaaPoista
  3. Ohjeen mukaan tein ja mielettömän hyvää tuli :-)! Kiitos :-)!

    VastaaPoista