maanantai 4. marraskuuta 2013

Pororuokaviikko: maanantai

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista pororuokaviikkoa. Tästä innostuneena tein itselleni haasteen eli joka päivä teen jotain ruokaa poronlihasta. Hyviä reseptejä löytyy luonnollisesti ympäri internettiä. On mukava huomata, että poronlihaa käytetään ruoanlaitossa ja ihmiset osaavat arvostaa sitä raaka-aineena.

Tänään ohjelmassa oli pororulla suppilovahverorisoton kanssa. Täytyy myöntää, että sen verran tässä nyt huijataan, että rulla tehtiin jo viikonloppuna. Rulla saa hautua uunissa 6 tunnin ajan, joten arkena sen valmistaminen on hieman haastavaa. Me paistoimme rullan aamulla leivinuunissa kun uunin lämpötila oli aamulla noin 120 astetta. Paiston lopussa uunin lämpötila oli 80 astetta. Väliin tuli suppilovahveroita ja pekonia. Rulla tehtiin raavaan poron kyljestä, joka on rasvaisempaa kuin vasa ja toimii sen takia paremmin tässä ruoassa. Tänään liha kääräistiin uudelleen folioon ja lämmitettiin uunissa. Maku tuntui vaan parantuneen, oli sopivan mureaa. Suppilovahveroiden määrä on ilmoitettu kourallisena (syksyllä kuivattuja, liota vedessä ennen käyttöä).



Täytetty pororulla

n. 500g poron kylkirullaa (raavaan poron)
100 g pekonia
100 g kylmäsavupororouhetta
2-3 kourallista suppilovahveroita
2 kynttä valkosipulia
mustapippuria
sormisuolaa
rosmariinia

Levitä kyljen päälle kaikki kerroksittain. Kääri rullalle kuin kääretorttu ja sido narulla. Kääri folioon ja laita uuniin. Anna vetäytyä paistamisen jälkeen. 







Suppilovahverorisotto

2-3 kourallista kuivattuja suppilovahveroita
3 salottisipulia 
2-3 valkosipulinkynttä
voita ja oliiviöljyä
2 dl risottoriisiä
n. 1.5 dl valkoviiniä (esim Chardonnay)
n. 6.5 dl kasvis/ kanalientä
n. 2 dl Parmesan- raastetta

Liota suppilovahverot vedessä, puristele ylimääräinen vesi pois. Kuumenna vesi ja lisää liemikuutio. Pilko sipulit pieneksi ja murskaa valkosipulit. Kuullota miedolla lämmöllä sipulia ja valkosipulia ja sieniä noin 5 minuuttia. Nosta lämpö täysille ja lisää risottoriisi. Hämmennä muutaman minuutin ajan, riisit saavat olla läpikuultavia. Lisää viini ja perään kasvislientä 1-1.5 dl verran aina kerrallaan. Riisi saa olla al dente, eli jos tuntuu liian kovalta, lisää vettä hieman. Kun riisi tuntuu sopivan kypsältä, lisää parmesan- juusto. 

Voilá!

Lisähuomautus: kuvan viini toimi erittäin hyvä!



Sellaista tänään, huomenna seuraava pororuoka!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti