keskiviikko 21. elokuuta 2013

SOTE-soppaa

Ajattelin ensin, etten kirjoita täällä poliittisia asioita. Tämä asia kuitenkin koskettaa minun ja muidenkin sallalaisten elämää, joten raotan tilannetta.

Sallassa keskustellaan tällä hetkellä koko kunnan sote-, eli sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistamisesta. Olin eilen Sallan kunnan valtuustosalissa kuulemassa yleisötilaisuutta, jossa asiaa käsiteltiin kunnanhallituksen toimesta. Tilaisuutta mainostettiin sallalaisten kuulemistilaisuutena, mutta päällimmäisenä tuntui, että asiaa ollaan jo kovaa vauhtia viemässä läpi. Eilen aiheena oli se, että lähdetäänkö ulkoistamista kilpailuttamaan. Ensi viikolla on tarkoitus kunnanhallituksessa asia ratkaista. Ennen tilaisuutta Attendo oli ollut kertomassa ulkoistustoiminnastaan talon henkilökunnan kanssa. Attendo hoitaa tällä hetkellä kolmen kunnan (Puolanka, Tohmajärvi, Rääkkylä) sote- palvelut. Attendon edustaja ei kuitenkaan ollut paikalla yleisötilaisuudessa jääviysongelmien vuoksi, joten heiltä ei pystynyt kyselemään mitään mahdollisesta ulkoistuksesta.

Sote-palvelujen ulkoistamisella halutaan pistää menot kuriin ja välttää kuntaliitos, joka näyttää väistämättömältä jos hallituksen sote- paketti menee läpi. Jos yksityisen kanssa lähdetään kimppaan, siirrettäisiin tätä tilannetta eteenpäin. Päätös pitäisi saada menemään vauhdilla läpi ennenkuin valtio tekee päätöksen sote-sopastaan.

Tilanne on mielestäni erikoinen. Tällä hetkellä Sallassa kaikki neljä lääkärin virkaa ovat täynnä, uusi hoitotyön johtaja ja sosiaali- ja terveystoimenjohtaja ovat juuri valittuina. Toivoisin, että tälle porukalle annettaisiin mahdollisuus itse miettiä säästötoimenpiteitä ja tehdä yhteisiä linjauksia, mistä palveluista voitaisiin karsia. Tuntuu jollain tavalla typerältä maksaa ylimääräiselle taholle siitä, minkä luulisi omankin porukan kanssa onnistuvan. Tähän tarvitaan tietenkin kaikilta panostusta. Kuitenkin yksityisfirmat ovat voittoa tekeviä yrityksiä, jotka varmasti tekevät suuria säästötoimenpiteitä että itse jäisivät voitolle. Tilaisuudessa painotettiin kuinka laatu ja henkilökunnan määrä ei tule laskemaan, mutta tätä on jotenkin vaikea uskoa. Henkilökunta siirtyisi firman leipiin vanhoilla palkoilla.

Kovasti tilaisuus herätti puheenvuoroja. Oli mukava kuulla kuntalaisten kiittelevän hyvästä palvelusta, jota terveyskeskuksesta saa. Tällä hetkellä lääkäriin pääsee hyvin, hammashoidon puolelle saa aikoja, kuntatiedotteessa jopa erikseen mainostettiin että nyt pääsee hammastarkastuksiin! Katselin tässä omia vastaanottolistoja läpi, tällä hetkellä vapaita vastaanottoaikoja on 4 viikon päästä, mielestäni se on ihan kohtuullista. Itse olen ollut töissä useammassakin terveyskeskuksessa ympäri Suomea ja mielestäni täällä hoidetaan ihmisiä hyvin. Joissain paikoissa on monen kuukauden jonot lääkäriin. Olen ollut myös töissä ulkoistetuilla asemilla, joissa lääkäri vaihtuu pahimmillaan päivittäin. Siinä ei paljoa ole hoidon jatkuvuutta.

En näe sote-palvelujen ulkoistamisessa mitään muuta plussaa kuin sen, että sillä turvataan omat palvelut Sallassa, mutta siihen ne plussat jäävätkin. Alustavasti on puhuttu, että sopimus olisi 7- vuotinen. Mitä sitten sen jälkeen? Tällä hetkellä koko sote- uudistus on aivan levällään ja kaikilla on epävarmuus, mitä hallitus tulee päättämään. Toivoisin, että Lapin tilannetta katsottaisiin jotenkin järkevästi, 20 000 asukkaan kuntaliitokset tuntuvat kohtuuttomilta. Välimatkat kuitenkin ovat täällä pitkät verrattuna eteläiseen Suomeen, joten lähipalvelujen säilyminen olisi tärkeää. Jos sote- uudistuksilla halutaan vähentää eriarvoisuutta niin mielestäni se ei toteudu jos Lapin palveluja karsitaan.

Katsotaan nyt, mihin tilanne kehittyy, mutta täällä talon sisällä on kova into ja halukkuus alkaa itse miettiä säästökohteita ja toiminnan järkeistämistä. Toki sekin tarkoittaa joidenkin palveluiden karsimista. Sinänsä ulkoistamisesta on varmasti hyvä käydä keskustelua ja varmasti kannattaa myös kilpailuttaa palvelut ja nähdä, millä ehdoilla yksityispuoli sitten toimintaa pyörittäisi. Henkisellä tasolla tuntuu kuitenkin pahalta, että on tullut kuntaan virkalääkäriksi ja heti pitäisi sitten hypätä yksityisen kelkkaan. Voin vain kuvitella, miltä ajatus tuntuu ihmisistä, jotka ovat olleet koko ikänsä kunnan palveluksessa.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti