keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Lammburger

Itse tehdyt hampurilaiset ovat yleensä parempia kuin ravintolassa. Varmaan parhaat hampurilaiset, mitä minä olen syönyt, on isäni tekemiä. Ne tehdään mökillä, jauhelihapihvit on grillattuja ja painavat varmaan sen 400 g per pihvi, mutta ai että ovat hyviä.

Kokeilimme lampaan jauhelihasta tehtyjä hampurilaisia nyt Sallassa ja tuli erittäin herkullisia! Ostin viime viikolla Kenwoodin yleiskoneeseeni lisäosan, lihamyllyn, jota piti heti päästä testaamaan. Jauhoin lampaan paistilihasta ensin  karkealla ja sitten keskikarkealla reikälevyllä, jolloin tuli sopivan tuntuista jauhelihaa. Hampurilaisen väliin laitettiin pihvin lisäksi cole slaw- tyyppistä kaalisalaattia, juustoa, sinappia, pihvitomaattia ja suolakurkkuja. Tein tällä kertaa hampurilaissämpylät itse. Tässä ohjeet:

Lammaspurilaiset (6 kpl)




sämpylät:
1 pussi kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
4-5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
pinnalle seesaminsiemeniä

Sekoita hiiva, ruisjauhot, osa vehnäjauhoista, suola ja sokeri keskenään. Lisää 40- asteinen vesi. Vaivaa taikinaan loput jauhot ja oliiviöljy. Anna kohota lämpimässä noin kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä. Muotoile taikinasta 6 sämpylää. Anna sämpylöiden kohota. Sivele sämpylät vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteisessa uunissa hieman keskitason yläpuolella noin 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä paistamisen jälkeen liinan alla. 

jauhelihapihvit:
n. 800 g lampaan jauhelihaa
2 munaa
3 valkosipulinkynttä
2 tl oreganoa
1 tl timjamia
1,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Sekoita taikina, muista maistaa että maut ovat kohdillaan! Muotoile 6 pihviä ja paista joko pannulla rasvassa tai uunissa 250 asteessa noin 12 minuuttia. Voit myös grillata pihvit. Pihvit saavat jäädä sisältä pehmeiksi. 

cole slaw:
150-200 g varhaiskaalia
½ punasipuli
1 dl majoneesia
1 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria

Leikkaa kaali ja punasipuli ohuiksi siivuiksi. Sekoita mukaan loput ainekset. Tarkista maku. 

lisäksi
Paimenpoika- tai cheddar- sulatejuusoviipaleita
pihvitomaattia
maustekurkkuviipaleita
sinappia

Kokoa hampurilainen ja nauti! Haasteena: yrittäkääpä syödä perinteisellä tyylillä, aika mahdotonta!















2 kommenttia:

  1. Ootko tyytyväinen tohon yleiskoneeseesi? Oon miettinyt jonkinmoisen hankintaa ja tietty tuollainen monikäyttöinen olis varmaan järkevin :)

    VastaaPoista
  2. Juu, mun tarpeisiin vastaa, näppärä käyttää ja kaikki osat konepestäviä. Ja musta oli tärkeää et pystyy ostaa sitte lisäosia. Kenwood tosin on aika kallis, mut uskoisin että on kestävä ;)

    VastaaPoista