sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Emppu was here!

Ihana viikonloppu takana! Emppu tuli tosiaan perjantaina tänne ja hauskaa riitti! Tarkoitus oli kerätä hiihtokilometrejä mutta pakkanen päätti kiristyä sellaiseksi, että hiihtämiset jäi väliin. Emppu on ensimmäinen kavereistani joka tuli vierailemaan meidän luo Sallaan, toivottavasti muutkin kaverit pääsevät kyläilemään!

Perjantaina saunottiin ja M teki meille itsenäisyyspäivän kunniaksi poronkäristystä puikulamuusilla, puolukkahillolla ja maustekurkuilla! Lisäksi söimme graavilohta ja saaristolaisleipää.




Tässä M:n resepti käristykseen, mureaa ja mehevää tuli! M käyttää paistamiseen kuuta eli poron selkärasvaa ja suolasilavaa. Tämä ohje on simppeli, mutta erittäin hyvä, ei tarvitse tämän enempää kikkailla.

Poronkäristys

noin kilo käristyslihaa
kuuta paistamiseen vuoltuna
voita
tilkka olutta
maustepippuria ja merisuolaa

Vuole jäisestä kuusta ja suolasilavasta rasva paistamiseen. Lisää myös hieman voita. Kuumenna pannussa rasvat. Kun rasva on irronnut kuusta ja silavasta, poista jäljelle jääneet palat pannulta. Paista käristyslihat kahdessa erässä kuumalla pannulla nopeasti. Käristämisen jälkeen laita lihat hautumaan, sillä tavalla, että pikkaisen porisee kannen alla. Mausta maustepippurilla ja suolalla. Hauduta noin tunnin verran. Lisää hieman olutta nesteeksi. 


Eilen käytiin Empun kanssa tunturissa, myös Viski oli mukana. Eilenkin pakkasta oli parisenkymmentä, joten päätettiin lämpimiksi kiivetä tunturin päälle. Aika rankka ja hikinen urakka, mutta uurastus palkittiin huipulla, jossa ihailtiin kaunista auringonlaskua! Alas tultiin pyllymäkeä, hiukka meinas vauhti lähteä käsistä! Tässä kuvia:















Eilen illalla tuli kavereita käymään ja syötiin pitkän kaavan mukaan. Alkuruokana oli savuporokeittoa. Pääruuaksi paistettuja ahvenia, suppilovahverorisottoa ja vuohenjuustosalaattia. Huomatkaa uusi pöytäliina, jonka sain vihdoin ommeltua! 


Savporokeiton ohje tästä:


Jälkiruokana oli Nina Lincoln- kakkua. Sitä äitimme teki aina kotona ja kakku on erittäin herkullinen ja suklainen! Kakku pitää tehdä jo edellispäivänä, koska sen pitää olla pakastimessa yön yli ja ottaa sulamaan 2-3 tuntia ennen tarjoilua. Nina Lincolnin resepti oli ensimmäisen kerran 1980-luvun lopussa Kotilieden Suuressa leivontakirjassa. Nina Lincoln on suomalaisnainen, joka on asunut vuosikymmeniä Sveitsissä ja joka oli naimisissa edesmenneen F1-maailmanmestarin Jochen Rindtin kanssa. 

Tässä teille ohje (äitini arkistoista):


Nina Lincolnin jäädytetty suklaakakku

Pohja:
12 Digestive- keksiä
75 g voita

Täyte:
250 g tummaa suklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
100 g hasselpähkinärouhetta
2 valkuaista
2 dl kermaa

Murskaa keksit. Sulata voi ja yhdistä keskenään. Vuoraa irtopohjakakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja taputtele keksi-voiseos pohjalle. Täytettä varten sulata suklaa vesihauteessa. Erottele valkuaiset keltuaisista. Yhdistä keskenään tuorejuusto, sokeri, vaniljasokeri ja keltuaiset. Sekoita sen verran, että tulee tasainen seos. Lisää suklaa.  Vaahdota omassa astiassaan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdosta kerma omassa astiassaan myöskin. Yhdistä kaikki ainekset keskenään, kääntele varovasti että vaahtojen kuohkeus säilyy. Kaada seos kakkuvuokaan. Peitä joko foliolla tai elmukelmulla ja anna jäätyä pakastimessa yön yli. Ota huoneenlämpöön 2-3 tuntia ennen tarjoilua ja koristele ennen tarjoilua. 

Etkot "hieman" venähtivät, läksimme Keloravintolaan vasta puolen yön jälkeen ja missasimme bändin! Tuli kuitenkin juhlittua vuosipäiväämme iloisissa merkeissä. Vuosi sitten tosiaan samoissa juhlissa tavattiin, tuolloin Emppu oli bongannut M:n baaritiskiltä ja komensi minut paikalle ihailemaan löytämiään poromiehiä! Siitä se sitten lähti käyntiin. Yöllä kotiin tullessa oli komeat revontulet taivaalla juhlistamassa yhteistä hetkeämme! 

Nyt aiotaan viettää leffailtaa, jospa katsoisimme Tuntemattoman sotilaan, se kun tuli itsenäisyyspäivänä niin myöhään, ettei jaksanut sitä katsoa.Täällä on tänään ollut pakkasta enimmillään -31 astetta joten ulkona tulee käytyä ainoastaan hyvin pikaisesti. Rentouttavaa sunnuntai-iltaa!

Tämänaamuiset lenkkeilijät


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti