sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Kelkkailua ja kampanisuja

Aika kirjoitella muustakin kuin reissusta! Arki on lähtenyt rullaamaan samanlaisena kuin ennen lomaakin. Jotakin kuitenkin tapahtui loman aikana: päivä pidentyi eikä enää ole pimeä kun pääsee töistä! Valoisa aika pitenee päivä päivältä. Lisäksi levätyn loman jälkeen jaksaa töissä taas erilailla. Jaksan olla innostunut työstäni ja tuntuu kuin olisi saanut uutta puhtia taas! Ja on ihanaa kun on lunta!!!!

Tänään pääsin vihdoin kelkkailemaan. Se oli eka kerta tälle talvelle. Molemmilla on ollut omat kiireensä ja on ollut vaikea löytää sellainen sauma että ehdittäisiin samaan aikaan. Plus että olisi kelejä: ennen vuodenvaihdetta oli joko märkää loskaa tai kovat pakkaset ja tammikuussa vain kovat pakkaset. Joka tapauksessa, tänään oltiin kelkkailemassa. Ja menin ekaa kertaa yksin kelkalla, viime vuonna oltiin yhdessä samalla kelkalla, nyt omilla. Eikä kelkka kaatunut kunnolla kuin kerran!

Maisemat oli taas huikeat! Ikävä kyllä tuli vähän lunta ja oli pilvistä niin en jaksanut alkaa kaivamaan kameraa maisemakuvia varten kun tiesin, ettei valotus riitä. Nyt otin vaan kuvia tykkylumipuista. On se kyllä aivan ihanaa tuolla tuntureitten päällä ajella kelkalla ja ihailla erämaata! Tosin poromiehen kanssa kun lähtee kelkkailemaan, niin se ei olekaan mitään helppoa valmiilla urilla ajamista vaan umpihangessa, kuusikoiden välissä puikkelehtimista. Samalla käytiin katsomassa poroja ja viemässä niille hieniä. Mielestäni pärjäsin aivan hyvin, siinä tarvi koko kroppa laittaa likoon kun yritti tasapainoilla kelkan kanssa. Tässä kuvasatoa:










Tällä viikolla olin työkaverin kanssa Rajakievarissa opettelemassa leipomaan kampanisuja. Ne ovat siis lappilaisia leivonnaisia, jotka ovat erilaisia eri paikkakunnilla. Opimme, että sallalaisissa kampanisuissa on 5 "sakaraa". Tässä kampanisuihin ohje, nämä ovat helppoja ja hyviä kahvin kavereita. Ensi viikolla on ohjelmassa rieskojen leipominen, tarvii varmaan mennä sinnekin. 


Kampanisut (pellillinen)
250 g huoneenlämpöistä margariinia
500 g (n. 7.5 dl) vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa
1.5 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
2.5 dl piimää, vettä tai kermaviiliä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi rasvan sekaan ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja neste nopeasti tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa. Muotoile taikinasta pitkä pötkö, taputtelee littanaksi (leveys noin vajaa 10 cm). Leikkaa noin 3-4 cm levyisiä levyjä. Leikkaa sakarat. Paista uunin keskitasolla 250 asteessa noin 8-10 min








3 kommenttia:

  1. Herkullisia torttuja! Saanko kysyä että missä tunturissa kelkkailitte? Missä on nuin komiat tykyt, muuallaki kuin Ruuhitunturissa?

    VastaaPoista
  2. saa kysyä;) tosin piti kysyä asiaa M:lta eli Paljas Matovaarassa oltiin (kuulema)

    VastaaPoista
  3. Kiitos reseptistä! Onnistui hyvin 😊

    VastaaPoista