torstai 10. lokakuuta 2013

Hauki on kala

Toissapäivänä M kävi laittamassa verkot vesille ja eilen nähtiin tulos: hillitön määrä ahvenia ja haukia. Ilta menikin niitä peratessa ja pakastaessa. Mutta onpa mahtavaa kun talveksi on sitten kalaa! Lähiruokaa parhaimmillaan? Ja lähes ilmaista (jos ei lasketa bensakuluja ja kalastuslupia.


Ensimmäisistä hauista tehtiin haukipihvejä. Hyvä ohje löytyi YLE:n sivuilta, Mika Vornasen haukipihvi- ohjeella. Pihveistä tuli maukkaita. Vedin fileet lihamyllyn läpi ensin karkealla, sitten keskikarkealla terällä. Ensi kerralla voisi kokeilla, tuleeko karkeimmalla terälläkin hyviä, nyt oli ehkä vähän liian sileä massa. Fileitä ei tarvitse perata kaikista ruodoista, yleikoneen terä tekee niistä selvää. Haukipihvien kanssa tein jogurtti-maustekurkkukastikkeen, jota tulee tehtyä usein kalan kanssa. Minulla on tuoretta tilliä silputtuna pakkasessa, josta on kätevä käyttää sitten ruoanlaitossa.




Haukipihvit:

noin kilo haukifileitä
paketti (120g) amerikan pekonia
1 prk creme bonjour cuisine sipulisekoitusta
tilliä
4-5 valkosipulin kynttä
1 kananmuna
1.25 dl korppujauhoja
1 dl ruokakermaa
ruisjauhoja

Leikkaa haukifileet myllyyn sopiviksi suikaleiksi. Leikkaa pekonin siivut kahtia. Jauha kalanfileet myllyssä, ajoittain laita välissä menemään pala pekonia. Lisää massaan creme fraiche, tilli silputtuna, valkosipulin kynnet murskattuna ja kananmuna. Vaivaa ainekset sekaisin, itse tein tämän vaiheen yleiskoneessa hitaimmalla vaihteella. Lisää sekaan korppujauhot ja kerma pienissä erissä vuorotellen. Anna taikinan turvota vähän aikaa. Pekonin ja maustetun creme fraichen lisäksi ei tarvitse lisätä suolaa erikseen. Muotoile taikinasta palloja ja paina pihveiksi. Pyörittele ennen paistamista ruisjauhoissa. Paista voissa molemmin puolin kypsiksi. 

Jogurtti-maustekurkku-kastike kalalle

2 dl bulgarian jogurttia
1 iso maustekurkku
0,5-1 dl tuoretta tilliä
ripaus suolaa

Pilko kurkut hienoksi, valuta ylimääräinen neste pois. Sekoita jogurttiin silputun tillin kanssa. Mausta suolalla maun mukaan. Anna vetäytyä hetki.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti