torstai 17. huhtikuuta 2014

Pääsiäiseen laskeutuminen

Pääsiäisloma on alkanut ja täällä kovasti odotetaan jo Etelä-Suomesta tulijoita. Sisko perheineen tulee siis Vaasasta ja vanhemmat, mamma ja Jussi-veli tulevat Lahdesta Sallaan viettämään pääsiäistä. Kovasti olen jännittänyt, että kestääkö lumet mutta hyvältä näyttää! Muutama vesikelipäivä oli välissä mutta nyt aurinko taas paistaa ja hanget loistaa. Tosin iltapäivästä alkaa olemaan jo aika sohjoa. Minulla on tämä viikko vapaaviikko mutta kävin tiistaina ja keskiviikkona "harrastamassa" työntekoa eli tekemässä vähän tunteja sisään kun ensi viikolla on lyhyemmät työpäivät.

Eilen karautettiin Viskin kanssa töitten jälkeen Kaunisharjun kierrokselle. Olipa raskasta hiihtää kun oli jo iltapäivä ja lumi sohjoista. Lämmin tuli! Mutta ihana auringonpaiste hiihtolenkillä. Alamäet olivat aika riskaabeleja kun oli niin jäässä latupohja. Hengissä selvittiin.


Eilen päätin panostaa ruoanlaittoon ja laitoin illalliseksi oikein alkukeiton! Tein maa-artisokkakeittoa ja hitsi ku tuli hyvää! Olen saanut äitiltä maa-artisokkia ja ne olivat säilyneet hyvinä maakellarissamme. Ainut, missä meinasi mennä järki, oli maa-artsiokkien kuoriminen. Melkoista hommaa! Suosittelen avaamaan viinipullon heti kun aloittaa kuorimishomman. Viiniä tarvitaan myös keittoon, eli älä juo heti koko pulloa. Viinisuosituksen kuvan viini eli tuo Indomita. Perunoina käytin puikulaperunoita.


Maa-artisokkakeitto (neljälle)

n. 800 g maa-artisokkaa
n. 400 g perunoita 
1 sipuli
15 cm purjoa
2-4 valkosipulinkynttä
kasvisliemikuutio
vettä
1 dl valkoviiniä
1/2-1 tl chiliä
1 dl kermaa
2-3 tl hienonnettua timjamia
suolaa ja pippuria

Kuori maa-artisokat ja perunat. Kuori ja pilko sipuli. Suikaloi purjo ja kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Paista kaikkia kasviksia hetki öljyssä. Lisää vettä ja valkoviiniä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää chili ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua hiljalleen 20-30 minuuttia. Ota kauhalla hieman keitinvettä talteen. Soseuta keitoksi. Lisää kerma ja sen verran sivuun otettua keitinvettä että koostumus on hyvä. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Anna vielä kiehahtaa. Voit raastaa pinnalle vielä hieman parmesan- juustoa. 



Katsokaapa, miten hienosti yrtin alkuni ovat nousseet. Eilen saatiin jo "omaa satoa" maistella eli salaattiin herneenversoja, nami! Tosin ostin myös Rovaniemen reissulla yrttiruukun, johon voi laittaa kaupasta valmiina ostetut yrtit, saa nähä menestyykö ne paremmin kuin nuo alusta asti itse kasvatetut... M saa keväällä tehdä minulle kasvihuoneen, johon yrtit sitten muuttavat. 



Tänään käytiin Jarnan ja koirien kanssa ulkoilemassa, ihana ilma! Tässä suunnittelen että kävisin vielä kelkkailemassa vielä ennenkuin vieraat tulevat. Pitäisi toisaalta ehtiä vielä kauppaankin. Stressiä pukkaa. Tosin perheemme on vuokrannut tunturista mökin, ei meidän kämppään edes mahtuisi. Ohjelmassa on karitsojen hoitoa, kelkkailua, hiihtoa ja laskettelua! Ihanaa! 

Hauskaa pääsiäistä kaikille!!!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti