maanantai 9. kesäkuuta 2014

Kesän kiireitä

Hei taas pitkästä aikaa! En ole ehtinyt/jaksanut päivittää blogia lähiaikoina. Syynä on jatkuva kiire. Töissä on ollut kiireistä ja meillä alkoi pihan laittaminen, joten iltaisin ei ole tarvinnut paljon nukkumattia odotella vaan suoraan on uni tullut kun on kaatunut sänkyyn. M:lla päivät venyvät kanssa pitkiksi. Nyt on sentään lampaat viety jokien varsille kesäksi laiduntamaan, joten vähän hommat edes niiden suhteen helpottavat. Toisaalta taas kevätkylvöt veivät oman aikansa ja kohta alkaakin jo porohommat. Tällä hetkellä poromiehet korjaavat aitoja ja juhannusviikolla alkavat todennäköisesti vasanleikkoo. Täytyy toivoa, että minäkin pääsen leikkoon joku viikonloppu.

Tässä vähän kuulumisia takautuvasti: aloitetaan lampaiden laitumille viemisestä. Pääsin helatorstaina mukaan viemään lampaita. Käytiin viemässä erä lampaita Aatsinkijoen varteen. Kävelymatkaa kertyi yhteensä 12 km, välillä pellolla, välillä metsässä ja raskain osuus oli aapojen halki vieminen. Onneksi karitsatkin jaksoivat matkan. Tosin kaikkein pienimmät karitsat jäivät tilalle vielä kasvamaan.



Korvamerkittömät lampaat saivat sarjanumeron korvaansa

Aatsinkia








Tosiaan meillä on aika kova urakka meneillään, nimittäin pihahommat. Viime syksynä projekti alkoi puiden kaatamisella ja tuolloin piha käännettiin ympäri traktorilla. Nyt pihaan ajettiin turve sille alueelle minne tulee nurmikko, ja apulanta yläpihalle, jonne tulee kasvimaa ja niitty kasvamaan. Nurmikko tulee ainoastaan alapihalle, niin ei tarvi tuskailla sitten ruohonleikkuun kanssa. Yläpihalle tulee niitty, joka saa kasvaa suht vapaana. Nyt on myös omenapuut ja marjapensaat ostettuna, niitä on tarkoitus istuttaa tuohon yläpihalle. Melkoista hommaa kyllä tuo pihan tasaus tällä hetkellä! Haravalla ja lapiolla ollaan tasoitettu pihaa ja nyt alkaa olemaan alapiha jo lähes valmis. Viikonloppuna kaivettiin talon ympäriltä mullat ja hiekat ja laitettiin tilalle kiviä. Lisäksi talon takana oleva rinne pitäisi käsitellä siten, että siihen tulee kivetys ja lamoherukka kasvamaan. Ilmeisesti sillä on helppo "vuorata" pinnat, pitäisi olla nopeakasvuinen? Takki on ollut tyhjä jokaisen päivän jälkeen eikä ole tarvinnut paljon miettiä salille menoa, kun kroppa on ollut aika hakattuna pihahommien jälkeen. Onneksi minulla on nyt 2 viikon loma, niin ehkäpä tämä homma etenee? Nämä kuvat on otettu muutama viikko sitten, ennen kuin aloitettiin hommat:



Ennen pihahommia ehdittiin käydä hakemassa korvasienetkin metsästä kuleksimasta

Tältä piha näyttii turpeenlevityksen jälkeen...

Turpeenlevitystä. Olinpa onnellinen, etten ollut vielä pessyt ikkunoita...



Kesä on saapunut Sallaankin ;) Lauantaina oli kunnon hellepäivä!

Tämän viikon olen tässä Sallassa, mutta perjantaina suuntana on Kuopion lähellä sijaitseva Vehmersalmi ja Jukolan Venlat! Meillä on opiskelukavereitten kanssa perinteenä osallistua Jukolaan enkä tätä perinnettä kyllä kovin helpolla jätä väliin! Ekan kerran olin mukana vuonna 2008 Tampereella elikä nyt on 7. kerta Venloissa minulle! Tässä ollaan paniikissa haettu jonkunnäköistä juoksukuntoa ;) Pikku kesäflunssaa yrittää tehdä, mutta toivotaan ettei tule kunnon räkätautia ja pääsee juoksemaan! Sieltä varmaan sitten lisää kuulumisia. Kuopiosta suuntaan sitten jatkamaan lomailua Joutsaan perheeni kesämökille, jossa vietämme juhannusta. M tulee sitten perässä kunhan porohommistaa kerkeää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti